d e k o e r

Stijn Demuynck

 

Musician / Composer

 

Komend seizoen ga ik als resident aan de slag bij de koer.

 

enkele woorden over de residentie:

 

 

Huismuziek

Compositie voor gebouw.

 

Een stuk uitgevoerd door verschillende muzikanten gegroepeerd in ensembles die plaatsnemen in de verschillende ruimtes van De Koer. De grote zaal, het café, de ruimtes vooraan het gebouw, de container, ...

Elke groep muzikanten neemt plaats in een ruimte. Een groep kan bestaan uit één of meerdere muzikanten en kan qua bezetting sterk variëren. Bijvoorbeeld een strijkkwartet, iemand met laptop, een rockband, een kinderkoor, een fanfare, solo cello, ...

Ik ga op zoek naar muzikanten verbonden aan De Koer: buurtbewoners, mensen die ooit muzikaal actief waren in het gebouw, maar ook muzikanten uit mijn netwerk verspreid over Gent, Antwerpen, Brussel, Luik, Keulen, Kopenhagen, ...

Dit concept is geïnspireerd door een fragment uit de documentaire “How to Get Out of the Cage — A Year with John Cage”. Tijdens de “Nachtcagetag”, een evenement waarbij 24 uur lang de muziek van John Cage in Keulen wordt gespeeld, voeren in een gebouw twee ensembles tegenover elkaar hetzelfde stuk uit.

In het fragment uit de documentaire citeert Cage een idee van Duchamp:

Cage: “I want to be free in the memory [...] to reach the impossibility of transferring the memory imprint from one like object to another.”

Cage beschrijft wat er in de geest gebeurt als je dingen observeert. Als je bijvoorbeeld twee Coca-Colaflessen ziet, synthetiseert je brein beide flessen tot een enkele fles, omdat het veronderstelt dat beide flessen gelijk zijn, terwijl er toch kleine verschillen zijn.

Daarnaast verwijst Cage naar Duchamps stelling dat het kunstwerk door de toeschouwer voltooid wordt.

De opzet is om deze stelling toe te passen in de compositie. Doordat mensen kunnen vrij rondlopen door het gebouw laat ik hen zelf beslissen hoe de compositie zich ontwikkelt. De observator kan beslissen om in één ruimte te blijven, af te wisselen tussen twee ruimtes of om ze allemaal te doorlopen.

In tegenstelling tot Cage, die twee composities laat uitvoeren, wil ik één compositie maken, die door verschillende ensembles verspreid door het hele gebouw uitgevoerd wordt.